Leeuwen, Hans van

Atelier Nachtegaal

 Hans van Leeuwen

 

Hans van Leeuwen (16-08-1948)

Atelier Nachtegaal
 

Loopbaan
 

Na een carrière in het bedrijfsleven was ik genoodzaakt vanwege mijn  gezondheid te stoppen met mijn bedrijf. Om niet achter de geraniums terecht te komen besloot ik een al sinds mijn jeugd gekoesterde droom  te realiseren. Mij te vestigen als beeldend kunstenaar. Jaren lang had ik in mijn vrije tijd cursussen gevolgd in tekenen, aquarelleren, schilderen met olieverf en beeldhouwen in marmer. Ik ondervond dat door kunstenaar te willen zijn je volledig op jezelf aangewezen bent. Dit deed mij in een behoorlijk diep gat vallen. Echter, na de driejarige opleiding Beeldende Vorming  (het voormalige Artibus in Utrecht) liep ik over van inspiratie. Daar leerde ik van “afbeelden” naar “verbeelden” te werken.
 

Visie
 

In de loop der jaren heb ik mijn visie op beeldende kunst ontwikkeld  Schoonheid ligt in de ogen van de kijker. Wat de een ervaart als mooi wordt door de ander als lelijk, kitsch of banaal ervaren. Kunst hoeft ook niet ingewikkeld of moeilijk te zijn. Juist in de eenvoud  ligt de kwaliteit. De kunstenaar moet wel de techniek beheersen om haar ook weer los te kunnen laten. Kunst moet vragen oproepen of ontroeren. Kunst hoeft geen verhaal te vertellen, de kijker maakt het verhaal zelf wel. Voor de kunstenaar is deze ontdekkingsreis een ononderbroken feest dat tot ver voorbij de pensioen gerechtigde leeftijd is te vieren. De kunstenaar produceert niet om veel en makkelijk te verkopend (dé ambachtsman) maar schept zijn eigen wereld. Echter, als mensen vallen voor een werkstuk is het wel te koop.
 

Stijl
 

Stromingen en stijlen zoals cobra of expressionisme zijn goed om te bestuderen maar niet om slaafs te volgen. In het besef dat een zich ontwikkelende kunstenaar altijd op de schouders staat van zijn voorgangers wil ik toch streven naar uniek te zijn.

Sommige critici noemen mij een colorist en ik denk dat ik die neiging wel heb. Mijn aquarellen zijn altijd figuratief en zonnig. Mijn kleurgebruik bij olieverf was  vaak puur uit de tube en altijd met figuratieve elementen. Heden ten dage schilder ik met acryl verf en tracht ik een gelaagdheid de te bereiken door dunne lagen over elkaar te borstelen en andere materialen toe te passen om textuur te krijgen. Vaak met figuratieve elementen en soms geheel abstract,
 

Keramiek
 

Naast het schilderen heb ik als hobby het werken met klei. Ik maak graag ingewikkelde op het werk van de graficus  Escher geïnspireerde Toscaanse gebouwen.
Ook paarden zijn een inspiratie bron voor mij.

 
 

 

 

 

Bezoekadres

J.G.P. van Leeuwen
Nachtegaal 20
3906 NV Veenendaal
0318 521302

Hans1948@telfortglasvezel.nl

www.atelier-nachtegaal.com

Kaart in het midden plaatsen
Verkeer knop
Fietsend
Transit
Google MapsBereken route