Schoonhoven, Maria van

Atelier Carpe Diem

Maria van Schoonhoven

 

 

Als kind had ik al grote liefde voor de natuur. De allereerste anemonen vond ik prachtig! Al heel jong experimenteerde ik met bloemen en maakte daar bijzondere decoraties van. Héél veel later volgde een expositie met mijn bloemen en schilderijen van een kunstschilder. De opbrengst daarvan ging naar het K.W.F. Op latere leeftijd kwam ik in aanraking met allerlei andere kunstvormen. Op het Marnix College heb ik textiele werkvormen gedaan. Daar kregen wij vreemde opdrachten, maar daar heb ik heel veel geleerd. Daarna volgden er vele experimenten met allerlei materialen. Een ontwikkeling die nodig was om te weten wat kunst voor mij betekende en in welke vorm ik verder wilde gaan. Vanwege moeilijke omstandigheden heb ik mijn aandacht aan andere verantwoordelijkheden moeten besteden. Die ervaringen vormden een kruispunt in mijn leven.

 

Ik ben autodidact

Het liefst werk in in mijn woonkamer met de vele ramen, waar ik heel graag luister naar klassieke muziek. Bach en Mozart worden hooglijk gewaardeerd. Er wordt gedisciplineerd gewerkt met was, waarna het ontwerp bij de bronsgieter gegoten wordt in brons. Daarna worden de objecten schoongemaakt en gepatineerd. Het effect van licht en donker is verrassend en maakt het beeld pas écht af. De beelden die ik maak hebben veelal een diepere betekenis. Wanneer ik aan een nieuw beeld begin, ligt het ik grote lijnen vast. Het uiteindelijke resultaat is een strijd naar perfectie, waarbij ik vaak de tijd uit het oog verlies. Je moet áltijd blijven experimenteren om tot betere prestaties te komen. In mijn tuin ervaar je harmonie tussen de planten en de beelden, die zorgvuldig tussen de beplanting gerangschikt zijn. Hier en daar hangen spreuken in mijn bomen, die véélzeggende teksten hebben.

 

Ik werk ook in opdracht. Pas wanneer de opdrachtgever zijn goedkeuring geeft, wordt het beeld gegoten. Voor een expositie in Residence Rhenen heb ik een onderbord ontworpen met als afbeelding mijn rendieren. Inspiratiebron: Lapland. De rendieren springen naar hun vrijheid, vandaar de titel”Jump to Freedom”. Mijn laatste werk is een pauw, Tijdens vakanties in Engeland heb ik ze vaak op een landgoed gezien. Zij zijn prachtig van kleur en hebben allure. Ik geef les aan huis. In sessies van 5 kunnen de cursisten hun werk af hebben. Het belangrijkste is, dat de cursisten een goed gevoel over houden aan de cursus, en vertrouwen krijgen in eigen kunnen en blij zijn met het resultaat.

 

Atelier Carpe Diem 

Maria van Schoonhoven

 

 

Bezoekadres

Maria van Schoonhoven

Petenbos 34

3904 BN Veenendaal

0318 553258

info@mariavanschoonhoven.nl

www.mariavanschoonhoven.nl

Kaart in het midden plaatsen
Verkeer knop
Fietsend
Transit
Google MapsBereken route