Schweitzer, Roeland

Atelier Ritmeesterfabriek

Roeland Schweitzer

 

Roeland Schweitzer (1952) is als kunstenaar opgeleid aan de kunstacademie in Utrecht en nog een jaartje op de ABK Minerva in Groningen. Sindsdien schildert en tekent hij, de laatste jaren weer dagelijks. Een solide broodwinning is het nooit geworden, hiervoor heeft hij andere wegen gevonden. Maar een mooi geheel is het nu wel.
 
Sinds 2010 huurt hij een deel van de Ritmeesterfabriek voor de trainingen presenteren die hij geeft in het oude bedrijfsrestaurant. Daaronder bevindt zich zijn grote atelier, zodat hij eerst joekels van schilderijen ging maken. Nu lijkt hij weer terug te keren naar wat praktischer formaten. Roeland tekent en schildert vaak mensen in hun onderlinge verbondenheid, afhankelijkheid, maar ook betrokkenheid. Abstract, op zoek naar figuratie of juist, heel bewust, vanuit de figuratie.
 
Het leven is een weg, van het onschuldige kind dat nog blindelings mag vertrouwen op vader en moeder, naar verantwoordelijke volwassene die weet dat als je iets wilt, je zelf stappen kunt zetten. En dan de volwassen volwassene op weg naar het onschuldige kind.
 
Tegelijkertijd is er ook het voortdurende onderzoek naar vorm, kleur, ruimte, beeldspanning, betekenis en zeggingskracht. Roeland verdwaalt nog steeds in het spanningsveld tussen beheersing en spontaniteit, lijn en vlak, leegte en invulling.
 
In het atelier en aanpalende ruimtes, waaronder het bedrijfsrestaurant, hangen ruim honderd werkstukken van Roeland. Tevens zijn er een tiental beelden tentoongesteld van zijn vrouw Katri.

 

Uit 2017 zijn hier drie schilderijen afgebeeld.

Gezien, erkend, gehoord. (R # 158) 330 cm breed en circa 200 cm hoog. Acryl op canvas.

Trias Politica, (R # 159) 330 cm breed en circa 200 cm hoog. Acryl op canvas.

TV kijken, (R # 167) 72 x 64 cm, olieverf op board.
 
Tot slot een foto van kleindochter Lies die belangstellend naar een schilderij kijkt.

 

 

Bezoekadres

Roeland Schweitzer

Ritmeesterfabriek (volg de borden ‘Speechen.nl’)
Vijftienmorgen 4
Veenendaal

0343 452844
www.schworks.nl
www.speechen.nl

 

Kaart in het midden plaatsen
Verkeer knop
Fietsend
Transit
Google MapsBereken route