Willemse, Joyce

 

Joyce Willemse

 

 

Op mijn dertiende zag ik een ets van Jan Montyn en wist: ooit zal ik etsen. Ik schreef en tekende in dagboeken. Werkte met Oost-Indische inkt en liet kleuren vervloeien. Jaren later vervolgde ik in 2003 de kunstzinnige weg met enkele schilderlessen bij Wim Kroesbergen. In 2005 verscheen de grafische kunstenares Marianne Stam op mijn pad en ging een wens in vervulling: in haar atelier volgde ik een vijfdaagse etsworkshop. Sinds 2003 omgeschoold tot adem- en ontspanningstherapeut met een praktijk aan huis, gooide ik in 2010 het roer om en ging voor het kunstenaar- en schrijverschap.

 

De mogelijkheden om via grafiek met anderen te communiceren zijn oneindig, zolang de techniek mij inspireert en een handvat biedt om de beeldtaal vorm te geven die veel verder gaat dan het gesproken of geschreven woord. Door etsen beleefde ik de kracht van zwart-wit. Al blijf ik een zwak hebben voor de aardse tinten van de etsinkten waar mijn beginwerk uit bestaat. Vorig jaar sloeg ik een andere weg in door oude platen te verzagen en af te drukken in zwart en blauw. Nu vervolg ik mijn ontwikkeling door terug naar de bron te gaan en weerspiegel ik mijn hoofdthema’s spiritualiteit, incarnatie, liefde en verlies in een nieuwe zoektocht.

 

Ook de beeldhouwtechniek resoneert. In mei 2017 ontving ik de eerste twee beeldhouwlessen van Hanneke Zwart. Werken met steen is een bijzonder bevredigende ervaring, zoveel anders dan de etstechniek waar ik me in specialiseer. Met steen dien je soms een oorspronkelijk concept bij te stellen als het materiaal niet ‘meeveert’. Juist die zoektocht vind ik vervullend. Ook de symbooltaal die je via de materie kunt spreken, is bijzonder. Taal die ik eveneens in mijn etsen wil leggen. Deze editie van de Kunstroute Veenendaal kan ik voor het eerst de deur openen naar een eigen atelier aan huis. Een lang gekoesterde wens. Ik ben blij en dankbaar voor deze primeur. Wees welkom aan ‘mijn nieuwe weg’, neem een kijkje in deze wereld en laat je zintuigen onderwijl verrassen door zang, piano en gitaar ingevuld door enkele gastoptredens in de aangrenzende tuin of woonkamer.

 

 


Joyce Willemse

Website: www.etching-joy.nl

Nieuweweg 127

3905 LJ Veenendaal