Ik ben Heleen Nijland en woon aan de Dijkstraat 153, waar ik ook mijn atelier ‘Studio Helena’ heb in de tuin. Als meisje van tien ben ik via het buurtcentrum in Spijkenisse in aanraking gekomen met klei en die liefde is altijd gebleven. Ik heb een aantal cursussen gevolgd, onder andere heel wat jaartjes hier in Veenendaal bij Hanneke Zwart, waar ik veel technieken de revue heb zien passeren en ik heb ze allemaal uitgeprobeerd, maar klei bleef toch mijn grote liefde. Daarom heb ik meer dan tien jaar geleden zelf een keramiekoven gekocht en ben ik thuis begonnen. Eerst in ons omgebouwde schuurtje op de Linge en toen we zeven jaar geleden verhuisden naar de Dijkstraat en de schuur hebben omgebouwd tot atelier met wat meer ruimte, ben ik ook workshops gaan geven. Zo leuk om je passie te delen met anderen.

Ik maak graag kleurrijke, tevreden vrouwenbeeldjes in alle soorten en maten. Chamotteklei en acrylverf zijn mijn favoriete materialen, omdat ik dan alles precies zo kan maken zoals ik het in mijn hoofd heb, vooral de kleurnuances zijn goed uitvoerbaar zo. Ook vind ik het leuk om wegwerpmateriaal zoals blikjes en flesjes nieuw leven in te blazen met klei en verf. Bij binnenkomst in mijn atelier valt het ongetwijfeld op dat ik gek ben op bloemen.

De laatste tijd ben ik ook aan het werk met glazuur. Hier maak ik vooral kleinere voorwerpen mee, bijvoorbeeld wierookbakjes of hangers. Het verrassende effect als je de oven opent vind ik hier erg leuk aan. Kortom, alles wat ik maak… tsja… er zit eigenlijke geen diepere betekenis achter, ik maak gewoon ‘dingen’ waar ikzelf en hopelijk ook andere mensen vrolijk van worden.

website: www.studiohelena.blogspot.nl

expositieadres: Studio Helena, Dijkstraat 153, 3904 DD Veenendaal