Ik werk al heel wat jaren met klei. Af en toe met een onderbreking vanwege verblijf in het buitenland, maar het is steeds meer mijn passie geworden. Klei is fantastisch om mee te werken, het is zowel een sterk als een kwetsbaar materiaal en de mogelijkheden zijn eindeloos.  

Ik ben begonnen als autodidact, maar kreeg na een aantal jaren behoefte aan een opleiding. We hebben heel aantal jaren in België gewoond en daar kreeg ik de kans om een keramiekopleiding te volgen. Tijdens de opleiding ben ik steeds meer mijn eigen vorm en stijl gaan ontdekken. Het thema van mijn eindwerk was ‘Gebroken aarde’ en ook nu nog is dit een belangrijk thema in mijn werk. De huid van veel mijn werkstukken hebben een  ‘gebroken’ structuur. Het proces om dit zo te krijgen, heb ik nooit helemaal in de hand. Juist dat maakt het een spannend proces met veel verrassingen. Ik werk dit uit in vazen, kommen en wandtegels. De laatste jaren zijn hier ook tuinbeelden bij gekomen.

De natuur is een belangrijke inspiratiebron. Dit komt terug in de organische vormen van mijn werk en in de aardekleuren die ik vaak gebruik. Ik maak de meeste glazuren zelf. Voor de wandtegels zijn dit vooral asglazuren, die op hoge temperatuur worden gebakken (steengoed). De vazen worden vaak op lagere temperaturen gebakken (aardewerk).

Naast dit vaak wat grovere werk, vind ik het fijn om af en toe met porselein te werken.  Ik gebruik porselein voor het gieten van kleine voorwerpen en  voor het maken van sieraden.

Ik vind het erg leuk en inspirerend om mijn werk te kunnen laten zien tijdens de Kunstroute en om uw reacties te horen. 

website:  www.katharinadejonge.nl

expositieadres: Valleistraat 144, 3902 ZD Veenendaal