Atelier  Baumann en Baumann glasfusen
In 2003 zijn wij ons gaan interesseren in glasfusen. Het begon bij Steef Hendriks, kunstenaar in glasfusen, die ons het nodige heeft geleerd en al vrij snel daarna werd een eigen atelier ingericht aan de Ericalaan in Rhenen, met de nodige uitrusting zoals o.a. een glasoven.

Inmiddels is het atelier en de buitenruimte (tuin) rondom het atelier gevuld met diverse objecten zoals schalen, sieraden, glashangers, raamdecoraties, of objecten van glas gecombineerd met steen. Diversiteit is er genoeg, niet alleen in vorm maar ook in grootte en kleur.

In de afgelopen jaren zijn beiden een eigen stijl gaan ontwikkelen. Dit zie je vaak in het werk terugkomen, de één houdt van golven en water, de ander werkt meer in rechte lijnen. Toch worden er ook samen werken gemaakt, wat tot verrassende combinaties leidt.

 

Glasfusen is een hele oude techniek (waarschijnlijk al van 2000 jaar v.Chr.).
Nadat het glas gesneden is en in vorm gelegd, gaat het de oven in op een vooraf geprepareerde ovenplaat.
In de oven smelt (fused) het glas, dit proces duurt minimaal 22 uur op temperaturen tussen de 755 en 815 graden Celsius. Uiteindelijk zijn alle lagen en stukken glas samengesmolten tot één plat geheel. Hierna kan eventueel vorm gegeven worden aan het glas: dit wordt slumpen genoemd. Zo kan de platte samengesmolten plaat d.m.v. dit proces gaan “zakken” in een bepaalde vorm. Het werk gaat hiervoor in een mal opnieuw de oven in om gestookt te worden. Dit keer op een wat lagere temperatuur zodat het niet opnieuw smelt maar nu alleen van vorm verandert.

 

Het is het altijd weer een spannend moment om na het stookproces de oven te openen en te ontdekken of het werk gelukt is: ”Glas blijft een natuurproduct, het kan anders uitpakken dan je bedoelde, maar dat kan ook in positieve zin zijn”. In ons atelier wordt alleen gewerkt met het glasmerk: Bulls Eye omdat dit fusingglas kwalitatief zeer goed is en een bijzonder mooi kleurengamma heeft.

 

Het is onze bedoeling om iets moois te maken, iets waar je graag naar kijkt en altijd weer anders zal zijn door de lichtval, glas blijft verrassen.

 

In het atelier bestaat de mogelijkheid om in overleg een workshop te volgen met 4 personen. Werk in opdracht wordt uiteraard ook uitgevoerd. Contact opnemen kan altijd, voor meer informatie of om mogelijkheden te bespreken.

Het atelier is elke eerste zaterdag van de maand van 12.00 tot 17.00 geopend. Uiteraard is het ook mogelijk om geheel vrijblijvend een afspraak te maken voor een bezoek.

 

 

Erik en Justa Baumann

tel 0317-614111/06-21470286
 
website : www.baumann-baumann.nl
facebook : Baumann Glasfusen
Instagram : baumannglasfusen
mail : info@baumann-baumann.nl
 
Bezoekadres:

‘Verfijnd Veenendaal’

Patrimoniumlaan 22
3904 AD Veenendaal

 

Mijn locatie
Bereken route