Atelier Stook97
Mincke van Schuppen

 

 

Klei is grenzeloos, maar respecteer de grenzen van de klei…

Over mijn laatste series:

Een rechthoekige balk, afgezaagd in een hoek van 45. De andere kant net anders afgezaagd….daar ontstaat een nieuwe vorm. Mijn basiselement in deze serie.

Ik heb gekeken naar wat er gebeurt als ik dit basiselement herhaal: stapelen, schuiven, naast elkaar, op elkaar, met en zonder tussenruimte, symmetrisch of juist niet.

Elke keer ontstaat een nieuwe vorm. De basiselementen vormen samen met de restvorm een nieuw, georganiseerd beeld.. Hoe meer basiselementen, hoe interessanter. Schaduw en lichtval doen hierin ook hun werk.

Of een octahedron: een bijzondere vorm die, als je er mee gaat bouwen ook elke keer verrassende nieuwe vormen oplevert. Opnieuw met een prachtig effect voor de schaduw en lichtval. In deze serie werk ik met verschillende maten, die steeds exact gemeten worden. De kleinste vorm is de helft van de volgende maat enz…

Daarnaast gedraaide vormen gecombineerd met een geometrisch element. Voor mij de uitdaging de delen aan elkaar te verbinden tot 1 geheel.

Draaien bijna ‘per ongeluk’…de klei wordt gevormd door de snelheid, de beweging en je handen. Het geometrische element ontstaat door de klei in een vorm te dwingen en te verzagen. Erg bedacht en gericht ontstaan…de onderdelen toch tot 1 geheel maken alsof het zo hoort…daar houd ik van!

Ik ben een paar jaar geleden verslaafd geraakt aan het zoeken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van klei. Ik heb dit materiaal met bijna dezelfde voorzichtigheid en zorgvuldigheid leren hanteren als de mensen van onze zorgboerderij. Daar zie ik dat elk mens mooi is, ondanks (of soms zelfs dankzij) hun beschadiging. Dat inspireert mij bij het maken van objecten waarbij soms de imperfectie of het ‘anders zijn’ juist maakt dat het spreekt.

Dus naast al deze strakke, bijna georganiseerde vormen maak ik soms ook hele organische vormen: een object ontstaat vanuit het bijna intuitief werken met het materiaal: het hoeft niet iets te worden, het mag gewoon iets zijn!

Afhankelijk van hoe ik me voel kies ik voor een manier van werken met elke keer een ander resultaat. Soms bepaalt mijn gevoel de vorm en soms bedenkt mijn hoofd de vorm. Zoals ik al zei: klei is grenzeloos!

Elke vrijdag atelier/winkel geopend van 10.00-14.00 uur, maar uiteraard ook op afspraak welkom om op een ander moment te komen kijken

 
Bezoekadres Stook 97
Mincke van Schuppen

 
De Oordhoeve
Maanderbroekweg 10
6718 PC Ede
 
www.stook97.nl
email: mincke@stook97.nl
tel.nr.: 06-10013289

Mijn locatie
Bereken route